LÅGA PRISER ÅRET RUNT - DET BETYDER INGA KONSTGJORDA PRISHÖJNINGAR OCH BARA RIKTIGA ERBJUDANDEN PÅ WEBBPLATSEN - ALLTID!

Guiden till det runda matbordet: Fördelar och tips för val av storlek och material

skapad den under ,

Guiden till det runda matbordet: Fördelar och tips för val av storlek och material

Varför välja ett runt matbord överhuvudtaget?


Letar du efter ett nytt matbord?

Matbordet är onekligen en av de viktigaste funktionerna i matsalen. Och som alla andra saker i ditt hem bör du också tänka dig för innan du köper ett matbord.

 

Eftersom matbordet sätter stämningen för familjesammankomster och måltider, välj ett matbord som inte bara tjänar sitt syfte utan också förbättrar estetiken i ditt utrymme.

Tillsammans med storleken är formen på matbordet också en faktor du måste tänka på vid köp.

Läs vidare här för att lära dig om fördelarna med ett runt matbord, och få hjälp med att välja rätt storlek och rätt material, så att du får exakt det runda matbordet som matchar din inredningsstil.

 

Letar du efter ett runt matbord? Klicka här!

Rowico rundt spisebord med Ø115

De många fördelarna med ett runt matbord

Väljer du ett runt matbord får du dessutom många fördelar. För att göra det enkelt för dig har vi listat de många fördelarna nedan.

  • Mycket personlig interaktion vid det runda matbordet.
  • Samtal känns bara bättre runt ett runt matbord.

Ett stort problem med det rektangulära eller ovala bordet är att det utesluter personen som sitter i ena änden av bordet. Människor kan ha svårt att se och hålla en annan persons uppmärksamhet.

Vid ett runt bord vänder sig dock alla mot centrum och ingen lämnas utanför ett samtal. Att fånga någons uppmärksamhet och prata med varandra är mycket lättare runt ett runt bord.

Dessutom är de runda borden perfekta för att spela kort och brädspel eftersom de erbjuder ett gemensamt centrum som är lätt att nå.


Bättre flöde och utrymme när du väljer ett runt matbord

Det runda matbordet skapar en varm, bekväm och trevlig matsalsmiljö. Och eftersom det runda bordet inte har några hörn skapar det mer utrymme att gå runt och människor kan lätt ta sig till sina platser.

Huvudregeln här är att det ska vara minst en meter luft mellan väggen och bordet, så att det inte känns för trångt – och det kan du enkelt uppnå med ett runt matbord.

Om du har barn är ett runt bord också ett självklart val då det inte har några vassa kanter för dem att träffa.

Ett runt bord är perfekt för rum med en formell stil och även om matplatsen är placerad på ena sidan av ett större rum.

Dessutom är det förbättrade flödet mycket viktigt, eftersom människor inte bara behöver utrymme för att placera saker på bordet, utan de behöver också utrymmet runt bordet för att röra sig bekvämt.

Trondheim flot rundt spisebord med Ø104


Ett runt matbord är perfekt för mindre utrymmen

Rektangulära bord tar extra plats på grund av sina hörn som egentligen inte är till någon nytta. Detta gör det runda bordet till ett idealiskt alternativ för små utrymmen. Oavsett hur många som sitter runt det runda bordet kommer det alltid att finnas en varm och mysig atmosfär, eftersom det inte finns någon känsla av en tom stol.

Vill du ha mer plats på ditt matbord kan du alltid gå med ett runt matbord med utdrag. På så sätt kan du enkelt och snabbt lägga till extra sittplatser runt ditt matbord.


Hur stort ska ett runt matbord vara?

Om du nu har blivit övertygad av de många fördelarna med att välja ett runt matbord, så ligger det dig också väldigt nära att veta hur stort det ska vara.

Du vill inte ha dig, din familj och dina gäster samlade runt ett för litet runt bord och stöta armbågar i varandra så fort du försöker ta en bit mat.

Huvudregeln är att det ska finnas 60-65 cm fritt utrymme så att alla kan sitta bekvämt – och njuta av sin mat utan att personen bredvid dig skickar en armbåge i sidan hela tiden.

För att göra det enkelt för dig har vi skapat ett bord som visar hur stort bordet ska vara i förhållande till hur många som kan sitta där.

 


 

För stort? Välj då  ett litet runt matbord

Om det bara är du och till exempel din partner som ska använda bordet så kan ett runt matbord med en diameter på minst 120 cm vara lite för stort – speciellt om du bor väldigt trångt.

Om så är fallet kan du enkelt välja ett litet runt matbord med en diameter på mindre än 120 cm.

Detta kommer inte att ta mycket plats, och om du ändå inte har mycket plats och inte ofta har många gäster över, så är det ett självklart val.

Det lilla runda matbordet kan även användas om du till exempel bara vill ha ett litet bord ute i köket som du kan sitta ensam vid på morgonen och njuta av morgonkaffet – innan resten av familjen går upp.

Sika Design stort rundt spisebord i teaktræ Ø160
Titta på bordsbenen på det runda matbordet

En annan sak som är bra att tänka på innan du köper ett runt matbord är om bordet har ben på sidan eller om det är ett piedestalbord.

Väljer du en med bordsben som sträcker sig mycket åt sidan kan den ta plats som du annars kunde ha använt för att placera fler gäster i.

Stort utbud av matbordsset. Köp här

 

Om du däremot väljer ett piedestalbord, som har ett brett stöd under mitten av bordet, är du säker på att du kan placera så många gäster som det faktiskt finns plats för, eftersom inget onödigt utrymme tas upp.

Ibiza rundt spisebord i hvidt træ med Ø110
Ett hav av material och färger för det runda matbordet

När du har bestämt dig för storleken på det runda matbordet är nästa steg att ta reda på vilka material och färger du vill ha det i.

Vill du ha något robust som kan hålla i många år framöver? Så välj ett runt matbord i trä. Här är till exempel ett runt bord i massiv ek en bra idé att gå efter, då du garanterat är ett starkt material som tål det mesta.

 

Är du mer intresserad av retrostilen så är det en självklarhet att välja ett runt matbord i teak.

 

Om du tycker att ett runt matbord i trä kan verka lite för våldsamt i din inredning, och du verkligen vill ha något som kan skapa lite mer luft och ljus i rummet, så kan du satsa på ett runt matbord i glas. Väljer du detta får du en bordsskiva som är lätt och elegant, som bara skapar lite luft i inredningen.

Du kan också satsa på det vackra och mycket moderna runda matbordet i marmor. Då får du lite exklusivitet in i matsalen.

By Tika rundt spisebord i blå Ø120

När det kommer till färger så beror det mycket på hur resten av rummet är inrett – och generellt vad din inredningsstil är.

Är du inte rädd för färger? Sedan är det bara att välja ett färgglatt bord som kan bryta upp rummet genom att sticka ut. Men om du inte riktigt vågar, eller bara inte är så sugen på färger, kan du alltid satsa på det klassiska.

Ett runt matbord i svart eller vitt passar in i de flestas hem. Här väljer du några färger som kan hålla i många år, då de aldrig går ur mode, så du är garanterad att du kan använda det runda bordet i många år framöver.

Självklart kan du också alltid välja mer naturliga färger, som också passar in i många hem. Bord i valnöt och svart är alltid ett säkert val – och dessutom något som kommer att vara modernt i många år framöver.


Sist men inte minst

Ett runt matbord är ett fantastiskt alternativ med så många fördelar. Eftersom runda matbord ofta bara har ett enda ben, vilket skapar mer benutrymme under själva bordet, är runda bord också perfekta för sociala sammankomster. Det runda bordet tar också mindre plats än ett rektangulärt eller fyrkantigt bord.

Om du skulle vilja skapa ett estetiskt uttryck i ditt fyrkantiga rum så är det en bra idé att satsa på ett runt bord, då cirklar och rutor passar bra ihop. När du är osäker på matbordet är det generellt sett bättre att välja ett runt matbord på grund av dessa fördelar.

Kolla in våra coola runda matbord här!

Sika Design rundt spisebord i teak Ø120


Ingen kommentar / Inga kommentarer
Skriv din kommentar

image
image
image
Behöver du hjälp?

Vi är redo att hjälpa dig med alla dina frågor

Til top

Er du fra Færøerne?

Få vist priser inkl. indfortoldning, levering og færøsk moms

Shop nu
Fråga
oss
arrow
arrow 1
Behöver du hjälp?
logo

Hej på dig! 👋🏼

Vi har öppet från 8.00 till 22.00 varje dag, även på helgerna! Kontakta oss och låt oss hjälpa dig med ditt nästa inredningsköp.

agent
Nicolai Østergaard clock Nogle få minutter
logo
agent
Hej 👋🏼
agent
Vidste du at vi altid har:
✓ Åbent på chatten 8-22 alle dage
✓ Gratis fragt til døren v. køb over 499 kr.
✓ Tryghedsgaranti
✓ og prismatch? 🥳
agent
Er der noget vi kan hjælpe dig med? 😊

Nicolai Østergaard

Hej Vidste du at ...

logo